BIM Experience

Het Bouw Informatie Model wordt een dominante factor in de bouw. Projectgegevens komen in een veel hogere mate van detaillering digitaal beschikbaar voor de projectdeelnemers. Er worden BIM-dagen georganiseerd en bouwbedrijven gaan zelf ‘bimmen’ zodat ze de opgedane kennis te kunnen hergebruiken en om te voorkomen dat de kennis terecht komt bij een ingenieursbureau dat ook voor de concurrentie werkt. Hierdoor kunnen bouwbedrijven hun eigen meerwaarde creëren.

Als het over ‘BIM Experience’ gaat, dan gaat het over wat je er op de bouwplaats van merkt. Nou, ik kan u vertellen, wij hebben net een geweldige BIM Experience gehad: Er ging van alles fout, maar we bleven in control door het BIM model.

Zoals u mogelijk weet, bouwt Bohemen in Leiderdorp het nieuwe hoofdkantoor van Olympus Nederland. Dit gebouw van 3.000 m2 kantoor wordt in circa 100 dagen gebouwd door de werkzaamheden direct te laten uitvoeren door leveranciers. Geen aannemer en geen uitvoerder.

En toen ging het fout.

Omdat het BIM-model op de bouwplaats heel toegankelijk is, werd – na het stellen – de staalconstructie ingemeten ten behoeve van het plaatsen van de gevel. Alles leek prima. Echter nadat de 7 cm dikke dekvloer was gestort, bleken enkele elementen een afwijking te hebben van wel 6 cm. Een nieuwe nameting legde ook diverse afwijkingen vast, maar de hoofddraagfunctie bleek wel in orde. Echter om de gevel te monteren, welke ook op basis van het BIM model wordt geproduceerd, is een maatafwijking van enkele centimeters onacceptabel.

De bouw werd dus stilgelegd en op basis van het BIM model werden aanpassingen bedacht en gemaakt waardoor na drie weken de gehele staalconstructie voldeed aan de montage-eisen van de gevel. Gelukkig vielen 2 van de 3 weken in de ingecalculeerde reservetijd, waardoor het tijdverlies zeer beperkt is gebleven en de oplevering in november 2016 niet in gevaar komt.

Deze BIM Experience leidt dus tot een minimaal tijdverlies terwijl er toch sprake was van een serieuze bouwfout.

Hoe was dit gegaan bij een traditionele aanpak? Waarschijnlijk was er geen inmeting geweest, maar waren slechts de visuele afwijkingen herstelt en was men verder gegaan met de bouw. Na het plaatsen van diverse gevelelementen was er vervolgens een moment gekomen dat het niet paste. Het herstellen was dan pas in gang gezet met veel vertraging tot gevolg (omdat nieuwe leveringen veel later komen) of mogelijk met alternatieve oplossingen, mits deze door de opdrachtgever als “gelijkwaardig” worden geaccepteerd.

Dus de kracht van een werkwijze met BIM ervaar je pas echt als het fout gaat. Deze maand een andere timelaps. Kijk hier  hoe snel het plaatsen van de verdiepingshoge glazen elementen kan plaatsvinden  wanneer de maatvoering van het gebouw helemaal klopt.In het filmpje 1 seconde per element maar in werkelijkheid minder dan 5 minuten.

Dat is de BIM Experience!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s